External view of the completed scheme

Listed Barn Refurb for Church & Community

Christ Church Abingdon, Listed Barn Refurbishment

Allen Associates designed the restoration and opening up of two adjacent derelict rubble wall listed barns with ancient timber framed roofs.

We reconfigured the smaller barn to have two mezzanine floors, it is now the home of the community coffee shop which is run on a commercial basis.

The larger barn has been restored as a single large space providing flexibility of use including, community use, worship in various styles and has contemporary audio, visual and lighting systems.

“We want to invest in and support our community, that is why we are renovating an ancient space to create something new, to make a place of life and resource for the whole area.”   Vicar Tim Davis

Christ Church Abingdon Website

Back to Heritage Projects

Back to Church Projects

Thames Hospice, Windsor

The Sanctuary – New Design for Hospice

The Sanctuary is a new dedicated indoor and outdoor area built within the grounds of Thames Hospice in Windsor. This unique spiritual area gives visitors somewhere to reflect or to simply have some peace away from the Inpatient Unit.

Entrances

To provide a new entrance to the hospice for individuals as well as an entrance for ambulances together with additional counselling rooms whilst the hospice continued to operate 24 hours a day everyday.  The existing 18th century lodge became the main entrance allowing views through the new modern yet comfortable entrance area into the internal courtyard, with a sympathetic extension accommodating the new counselling rooms and ambulance entrance.

 

 

 

Danbury Mission – An Inspirational Church Building

The basis of the brief was to design a building with an auditorium to accommodate a congregation of 450 people and an overflow to seat a further 80 people. In addition a total of eighteen other spaces to accommodate youth, community work and the growing church staff. A specific requirement was that the frontage  of the building facing the main road should have a high degree of transparency to provide a welcoming environment for the community.

 

http://www.danburymission.org.uk/find-contact-us

Cheddar Valley Garden Centre

Oustanding Garden Centre Design

Following the successful refurbishment of a 200 seater restaurant at Lechlade Garden Centre we were appointed to develop a new garden centre with 200 seater restaurant, play area, pet area, fish area and extensive car park and overflow car park on a derelict site in Cheddar.

The challenge to ensure that our design was thoroughly coordinated with the numerous specialists and completed ready to open to the public in 6 months.

 

Thatcham United Reformed Church

The phased modernisation and conversion of a Chapel and adjacent Hall located in a conservation area.

Phase 1 comprised complete refurbishment and alteration to the ancillary accommodation providing new meeting rooms, offices, kitchen and toilets with rationalised circulation.

Phase 2 comprised the provision of a new glazed entrance area located between the Chapel and the Hall providing an open more inviting entrance from the street and further rationalising the internal circulation.

St Michaels, Warfield

Enhancing Historical Church Buildings

To extend a timber framed listed building within the setting of a listed church located in the green belt. To persuade English Heritage and the Planning Authority against their general presumption that the building should only be extended in a linear form, which would not meet the clients requirements of forming a more welcoming entrance, additional ancillary accommodation and fulfil the current Equalities Act requirements.

After much negotiation we developed a simple, well detailed glazed oak and stainless steel framed building allowing the existing building to be seen through the new extension.

From this project we were then instructed to update the front entrance and some of the internal aspects of the sanctuary providing a light welcoming space, removal of the pews provided seating maximising the space for the congregation, updated lighting

www.warfield.org.uk

Brownlow Memorial Community Hall, Bracknell

Community hallCommunity HallProvision for the Community

Through careful demolition of the poor quality ad hoc extension and sympathetically extending the building we were able to address the internal circulation and level issues. A new modern glazed entrance with step and ramp access was constructed linking to a much improved main hall both in terms of appearance and acoustic performance, all achieved on a fairly tight budget.